Studia podyplomowe GORZELNICTWO

Spis treści:

 
CEL STUDIÓW

  • Przygotujemy Cię do podjęcia pracy w gorzelniach i zakładach związanych z produkcją napojów alkoholowych.
  • Poznasz oceny jakości surowców, produktów finalnych oraz podstawy organizacji bezpieczeństwa i funkcjonowania zakładów.
  • Zdobędziesz wiedzę z zakresu charakterystyki surowców podstawowych i pomocniczych stosowanych w gorzelnictwie.
  • Zdobędziesz wiedzę z zakresu prawa i ekonomicznych aspektów produkcji spirytusu oraz napojów alkoholowych w Polsce i krajach UE.

DLA KOGO? 

Na studia zapraszamy pasjonatów zainteresowanych tematyką gorzelnictwa! W szczególności absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych.
Studia kierujemy szczególnie do absolwentów kierunków związanych z rolnictwem, technologią żywności, biotechnologią, towaroznawstwem, zarządzaniem, inżynierią produkcji oraz analityką chemiczną i spożywczą.
Studia są również adresowane do funkcjonariuszy publicznych zatrudnionych na stanowiskach organów kontroli i certyfikacji produktów gorzelniczych, pracowników nadzoru technologicznego
i laboratoriów w zakładach przemysłu gorzelniczo-spirytusowego.

CO WYRÓŻNIA NASZE STUDIA PODYPLOMOWE?

Jedyne takie studia w Polsce, które oferują możliwość kompleksowego kształcenia na kierunku Gorzelnictwo! Studia oparte są o praktyczne wykorzystanie nowoczesnych metod produkcji spirytusu i wykorzystanie innowacyjnych surowców do produkcji napojów alkoholowych. Zdobyta przez absolwentów wiedza w zakresie procesów technologicznych oraz metod analitycznych pozwoli na zatrudnienie ich w gorzelniach i zakładach produkujących spirytus oraz napoje alkoholowe. Zakłady o tym profilu produkcji w ostatnim czasie zgłaszają wyraźny niedobór specjalistów.

LICZBA SEMESTRÓW   2
 LICZBA MIESIĘCY NAUKI  10
 LICZBA GODZIN: 237 w tym 140 zajęć praktycznych
 LICZBA ZJAZDÓW  6
 CENA STUDIÓW:  3924,80 zł

 PLAN STUDIÓW

  • Surowce w technologii gorzelnictwa. 30h
  • Technologia gorzelnictwa. 30 h
  • Technologia spirytusu i wódek gatunkowych. 30 h
  • Komunikacja interpersonalna, negocjacje w biznesie i elementy marketingu. 20 h
  • Analiza i ocena sensoryczna wyrobów alkoholowych. 30 h
  • Higiena w procesie produkcyjnym. 30 h
  • Nowoczesne techniki analityczne w technologii gorzelnictwa. 15 h
  • Systemy Zarządzania Jakością (SZJ). 20 h
  • Uboczne produkty przemysłu gorzelniczego. 8 h
  • Kontrola jakości produktów gorzelniczych. 20 h
  • Nowe trendy w technologii gorzelnictwa. 4 h

WYKŁADOWCY 

  • dr hab. inż. Elżbieta Wszelaczyńska, prof. uczelni
  • dr hab. inż. Jarosław Pobereżny, prof. uczelni
  • dr hab. inż. Barbara Breza-Boruta, prof. uczelni
  • dr hab. inż. Justyna Bauza-Kaszewska, prof. uczelni
  • dr hab. Anna Ligocka, prof. uczelni
  • dr inż. Piotr Prus, prof. uczelni
  • dr inż. Katarzyna Gościnna
  • dr inż. Dorota Wichrowska
  • dr Beata Szala

PARTNERZY STUDIÓW

  • Gorzelnia Rolnicza Krąplewice Janusz Szamrowicz
  • Toruńskie Wódki Gatunkowe
  • Gorzelnia Rolnicza w Radziczu

DODATKOWE KORZYŚCI 

  • Duża liczba godzin na zajęcia terenowe da możliwość zdobycia praktycznych umiejętności i wiedzy z zakresu procesów fermentacji i produkcji wódek i napojów alkoholowych.
  • W ramach zajęć praktycznych zaplanowano zajęcia terenowe w Gorzelni Krąplewice, w Wytwórni Toruńskich Wódek Gatunkowych oraz w Zakładzie Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii. Studenci będą mieli możliwość bezpośredniego poznania procesów fermentacji, rektyfikacji, destylacji oraz nowoczesnych metod analitycznych w czasie rzeczywistym. Zajęcia praktyczne poprowadzą m. in. mistrzowie gorzelnictwa oraz pasjonaci z bogatą wiedzą praktyczną.
  • Gorzelnictwo to kierunek o bardzo specyficznym charakterze a dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod nauki, zdobędziesz solidne wykształcenie, które odnosi się do aktualnej rzeczywistości.

OPIEKUNOWIE KIERUNKU

  • dr hab. Elżbieta Wszelaczyńska prof. uczelni – 52 3749366
  • dr hab. Jarosław Pobereżny, prof. uczelni – 52 3749345
  • dr inż. Katarzyna Gościnna – 52 3749388
  • Sekretariat studiów: 52 374 93 88; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

DOKUMENTY DO POBRANIA



 

 


Drukuj