II konferencja „Zioła w terapii, żywieniu i kosmetyce”

29 marca 2019 r w Auditorium Novum odbyła się II konferencja „Zioła w terapii, żywieniu i kosmetyce” zorganizowana przez Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP przy współpracy Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UMK w Toruniu.

Tematyka wykładów dotyczyła stanu i perspektyw rozwoju zielarstwa w Polsce, standardów jakościowych stawianych surowcom zielarskim, tajemnic roślin barwierskich, znaczenia ziół w integralnej medycynie, surowców zielarskich o działaniu adaptogennym i mających zastosowanie w chorobach skóry oraz właściwości miodów i ziołomiodów. W organizację i obsługę konferencji zaangażowani byli studenci Koła Naukowego Zielarstwa i Fitoterapii, którzy m.in. w formie graficznego opracowania prezentowali „Ziołowy spacer po Bydgoszczy”. Pomiędzy studentami z kół naukowych Zielarstwa i Fitoterapii (WRiB) oraz Botaniki Farmaceutycznej (WF,CM) odbyła się debata oksfordzka nt. „Zioła ze stanu naturalnego czy z upraw polowych?” Konferencji towarzyszyły wystawy firm prezentujących pozamedyczne produkty zielarskie m.in. herbaty, przetwory owocowe, suplementy diety, kosmetyki, miody i inne produkty pszczele, sadzonki ziół oraz chleb z pradawnego ziarna. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty, których uczestnicy poznali zasady zakładania ogrodów ziołowych, komponowania mieszanek herbat ziołowych oraz wykonania kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów. W konferencji uczestniczyło ponad 200 osób.