Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityka plików cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Zamknij
Logotyp uczelni - Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
Orzeł - godło Polski

technologia zywnosci foto2Organizacja studiów – studia drugiego stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka trwają 3 semestry i są realizowane tylko w formie stacjonarnej. Do wyboru masz trzy specjalności:

  • Technologia produktów roślinnych i żywienie człowieka,
  • Przetwórstwo i bezpieczeństwo produktów zwierzęcych,
  • Nowoczesne kierunki w technologii żywności i w żywieniu człowieka.

technologia zywnosci foto1Przedmioty specjalnościowe realizowane będą na różnych wydziałach, odpowiednio: na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii (1), Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (2) oraz na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP (3). Łącznie do realizacji jest około 933 godzin, w tym 440 godzin przeznaczone jest na zajęcia specjalistyczne.

Twoje kwalifikacje – uzyskasz wiedzę teoretyczną skutkującą dobrą znajomością zagadnień ogólnotechnologicznych, jednostkowych technologii spożywczych oraz kwalifikacjami do kierowania firmą produkującą żywność przetworzoną. Realizując obowiązkowe przedmioty prowadzone w języku angielskim poszerzysz zasób słownictwa specjalistycznego przydatnego zarówno w studiowaniu literatury, jak i prowadzeniu konwersacji. Będziesz umiał projektować nowe produkty żywnościowe, potrawy zgodne z aktualnymi trendami, poznasz preferencje konsumenckie. Będziesz umiał samodzielnie przeprowadzać eksperymenty  naukowe, analizować i interpretować wyniki badań, jak również będziesz świadomy odpowiedzialności za jakość produkowanej żywności i jej wpływ na zdrowie konsumenta. Będziesz też przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (doktoranckich).

technologia zywnosci foto3Twoja potencjalna praca – absolwenci uzyskają tytuł mgr inż. Będą mogli ubiegać się o stanowiska pracy w szeroko pojętym przemyśle spożywczym, jednostkach zarządzających i kontrolujących zakłady produkcyjne oraz jednostki zajmujące się obrotem środkami spożywczymi, jak również w instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe i instytucjach nadzorujących prawidłowe żywienie oraz popularyzujących zdrowe żywienie.

Twoje umiejętności i kompetencje z zakresu treści podstawowych dotyczących:

  • socjologii żywienia,
  • ekonomiki konsumpcji żywności,
  • wychowania fizycznego.

Twoje umiejętności i kompetencje z zakresu treści kierunkowych dotyczących:

  • współczesnych trendów w żywieniu człowieka i edukacji żywieniowej,
  • żywności funkcjonalnej, wygodnej i specjalnego przeznaczenia,
  • zanieczyszczenia i zafałszowania żywności oraz modyfikatorów produktów spożywczych,
  • towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • technologii produkcji zwierzęcej oraz technik histologicznych stosowanych w ocenie surowców rzeźnych,
  • maszyn i urządzeń specjalistycznych.

Wyszukaj Pracownikautp assistant

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje dotyczące Uniwersytetu UTP wypełnij poniższy formularz:

UTP - logotyp

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

 

 

Al. prof. S. Kaliskiego 7
85-796 Bydgoszcz

 

Skontaktuj się z nami