dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński, prof. UTP

tel.: 52 374 97 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • doskonalenie cech użytkowych i ocena mieszańców użytkowych drobiu
  • żywienie drobiu wodnego i ptaków łownych 
  • ocena cech wzrostu i rozwoju drobiu
  • cena jakości surowców drobiowych

Wybrane publikacje

  • Kokoszyński D., Bernacki Z., Grabowicz M., Stańczak M. (2014). Effect of corn silage and quantitative feed restriction on growth performance, body measurements, and carcass tissue composition in White Kołuda W31 geese. Poultry Science, 93(8), 1993-1999.
  • Kokoszyński D., Wasilewski R., Stęczny K., Bernacki Z., Kaczmarek K., Saleh M., Wasilewski P.D., Biegniewska M. (2015). Comparison of growth performance and meat traits in Pekin ducks from different genotypes. Europrean Poultry Science, 79, 110, 1-11.
  • Kokoszyński D., Bernacki Z., Stęczny K., Saleh M., Wasilewski P.D., Kotowicz M., Wasilewski R., Biegniewska M., Grzonkowska K. (2016). Comparison of carcass composition, physicochemical and sensory traits of meat from spent broiler breeders with broilers”, European Poultry Science, 80(131), 1-11.
  • Kokoszynski D, Kotowicz M, Brudnicki A., Bernacki Z., Wasilewski P.D., Wasilewski R. (2017). Carcass composition and quality of meat from Pekin ducks finished on diets with varing levels of whole wheat grain”. Animal Production Science, 57(10), 2117-2124.
  • Kokoszyński D., Bernacki Z., Saleh M., Stęczny K., Binkowska M. (2017). Body conformation and internal organs characteristics of different commercial broiler lines. Brazilian Journal of Poultry Science, 19, 47-52.

Projekty badawcze

  • ”Wpływ czynników genetycznych i środowiskowo-żywieniowych na efektywność chowu i hodowli zwierząt”. Kierownik zadania badawczego pt.”Ocena wpływu czynników genetycznych i środowiskowo-żywieniowych na cechy użytkowe drobiu i jakość surowców drobiowych (od 2017 r., BS-12/2017).

Drukuj