dr hab. inż. Joanna Bogucka, prof. UTP

tel.: 52 373 97 84
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • mikrostruktura mięśni szkieletowych różnych gatunków zwierząt
    w powiązaniu z cechami jakości mięsa
  • histomorfologia jelita cienkiego różnych gatunków zwierząt
  • ocena histologiczna przetworów mięsnych


Wybrane publikacje

  • Bogucka J., Kapelański W., 2016: Microstructure of longissimus lumborum muscle and meat quality of native polish pig breeds: Złotnicka Spotted and Puławska. Annals of Animal Science 16, 4, 1199-1210.
  • Bogucka J., Dankowiakowska A., Elminowska - Wenda G., Sobolewska A., Szczerba A., Bednarczyk M., 2016: Effect of prebiotics and synbiotics delivered in ovo on the broiler small intestine histomorphology during the first days after hatching. Folia Biologica (Kraków) 64, 3, 131-143.
  • Bogucka J., Dankowiakowska A., Elminowska - Wenda G., Sobolewska A., Jankowski J., Szpinda M., Bednarczyk M., 2017: Performance and small intestine morphology and ultrastructure of male broilers injected in ovo with bioactive substances. Annals of Animal Science 17, 1, 179-195.
  • Sobolewska A., Bogucka J., Dankowiakowska A., Elminowska-Wenda G., Stadnicka K., Bednarczyk M., 2017: The impact of synbiotic administration through in ovo technology on the microstructure of a broiler chicken small intestine tissue on the 1st and 42nd day of rearing. Journal of Animal Science and Biotechnology. DOI 10.1186/s40104-017-0193-1, 1-8.
  • Bogucka J., Miguel Ribeiro D., da Costa R.P.R., Bednarczyk M., 2018: Effect of Synbiotic dietary supplementation on histological and histopathological parameters of Pectoralis Major Muscle of broiler chickens. Czech Journal of Animal Science 63, (7): 263-271.


Projekty badawcze

  • Grant na prace przedwdrożeniowe nr 06/012017/UTP - podniesienie poziomu gotowości wdrożeniowej (TRL) realizowany przez konsorcjum UTP i UKW w ramach projektu “Inkubator innowacyjności plus”, pt.: „Opracowanie obiektywnej metody oceny histologicznej przetworów mięsnych w celu wykrywania zafałszowań z wykorzystaniem system cyfrowej analizy obrazu mikroskopowego”.

Drukuj